Минималните осигуровки за земеделските стопани ще са 710 лв.  Максималният

...
Минималните осигуровки за земеделските стопани ще са 710 лв.  Максималният
Коментари Харесай

Окончателно! Богатите ще се осигуряват на 3400 лв. от 1 април

Минималните осигуровки за земеделските стопани ще са 710 лева. 
Максималният застрахователен приход ще се вдигне от 3000 на 3400 лева от 1 април. Това одобриха депутатите на второ четене на законопроекта за държавното публично обезпечаване след два часа разногласия.

Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС останаха единствените, които защитаваха предлагането той да остане замразен през тази година. На първо четене в пленарна зала Ивайло Мирчев от Демократична България съобщи, че те ще създадат предложение повдигането да се отсрочи най-малко до 1 юли, с цел да се създаде механизъм. 

Решението за повдигането на оптималния застрахователен приход е без планове, без полемики с бизнеса. И 50 формули да измислите те няма да създадат мярката дясна, нито ще има предвидимост, като го вдигате в този момент, когато годината към този момент е почнала, сподели Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Цитира и ръководителя на Българска асоциация на софтуерните компании, съгласно който това е " фундаментално неверна стратегическа посока " и  " наказателна акция против работещите на естествени заплати, не наподобява никак добре ".

Това не дава предвидима среда и затруднява фирмите. Имаме държавно управление, което е спечелило изборите с един анонс, а в този момент прави противоположното, сподели Иван Тотев от ГЕРБ-СДС.

 Проблемът не е, че се усилва оптималния застрахователен приход, а че няма правдивост, сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи и попита къде са механизмите за повдигането му, които са обещани на бизнеса.

IT-секторът би трябвало да бъде подсилен освен с замразяването на оптималният застрахователен приход, само че и с други политики. Един пробив в изкуствения разсъдък може да размени 10 хиляди работни места, даде за образец Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. И изясни, че нямаме толкоз развити промишлености, с цел да догоним разрастващите се страни.

Не протягайте ръце към IT-сектора, тъй като той си работи доста добре и без намесата на страната, сподели Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ". Съпартиецът му Искрен Митев изясни, че не е правилно, че не са извършени срещи с бизнеса. Защо през 2019 година вдигнахте с 15% оптималния застрахователен приход, а в този момент, когато го подвигаме с 13% възразявате по този начин остро ", попита ГЕРБ Митев.

Последва 20 минутна отмора, а след нея Христо Гаджев от ГЕРБ изясни, че осигурителният приход не е налог, само че предлагането ще се отрази на междинната класа. И в този момент се получава, че има леви политики и скърбя, че " Демократична България " ще поддържа тези леви цели, сподели още той. Според него това ще докара до неприятна среда за бизнеса и до " наказателна акция ". 

Не знаех, че дясната политика е укриване на приходи и да имаш ниска пенсия, колкото работиш - толкоз ти е ставката, не знаех, че дясна политика е да работиш за 7000 лева, а де се осигуряваш на 3000 лева, сподели ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

Вие по този начин счупихте пенсионния модел, че към този момент се губи смисълът да се обезпечава човек. Това е лявото, отвърна му Гаджев. 

Искам да обясня позицията на Демократична България и неговата еволюция. Ние изрично казахме, че сме срещу повдигането на оптималния застрахователен приход и се разбра, че сме малцинство. През ноември IT секторът за първи път чу, че той ще се вдигне и започнаха да считат. Те споделиха, че са подготвени да го одобряват, в случай че има механизъм. Разбрахме се, че ще намерим формула, след седем пъти мерене преди да режем. И мястото на формулата е в КСО, където е и швейцарското предписание, изясни Георги Ганев от " Демократична България ".

Защо не внесохте механизъм, а в този момент го вдигате, попита Гаджев.  

Работим по формула, която да осъвременява оптималния застрахователен приход, както швейцарското предписание пенсиите. Защо първо се стигна до нарастване ще ви обясня на някоя хубава бира, отвърна му Ганев. И изясни, че за тях е по-важно дали ще има места за децата им в детска градина, и дали ще има рекет върху компаниите им. Бих желал нито един налог да не се вдигне вов?ки и да ги занулим, сподели още Ганев.

Големият проблем не е 30 лева, които ще бъдат платени, а неналичието на пътища и детски градини и се разбрахме да работим в тази посока. Това са 80 млн. лева, които съгласно вас не са доста, само че от кое място да ги вземем, попита Искрен Митев от Политическа партия.   

Депутатите гласоподаваха и минималните осигуровки за земеделските стопани да се вдигнат от 420 на 710 лева Отхвърлено бе предлагането на ГЕРБ-СДС те да се обезпечават на 470 лева Същото се случи и с това на Движение за права и свободи за 460 лева

Не одобряваме предлагането за повдигането на минималните осигурителни приходи за земеделските стопани. В бранша имаше невиждана рецесия, фуражите се подвигнаха и цените на енергоносителите също, а за тях нямаше и обезщетения, изясни някогашната земеделска министърка и народен представител от ГЕРБ-СДС Десислава Танева. Според нея доводите на ръководещите са верни, само че да остане за идната година. Според Румен Христов с тази внезапна стъпка хората ще отидат в сивия бранш, само че ще се откажат и от земеделската активност, а това ще докара и до обезлюдяването на обитаеми места.

Владимир Маринов от Българска социалистическа партия прикани да се спре с популизма и да се плашат хората. Припомни, че през последните години ГЕРБ са предложили повдигането на минималните осигуровки за земеделците " по молба на сътрудниците ви от Движение за права и свободи ".

Колега, в случай че съм на ваше място ще седна да чета, през вчерашния ден сте влезнали в Народното събрание, а в два служебни кабинета и един постоянен - едно решение не сте взели за бранша. Нито един лев няма отплата за тях. Винаги съм защитавала минималния застрахователен приход, само че това не е било поради Движение за права и свободи, а с убеждението, че дребните земеделските стопани са най-уязвими. И постоянно съм спорела и с нашия финансов министър, отвърна му Танева.

Най-лесно е да обвържем ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че ние постоянно сме били поредни в тази политика, а вие в този момент си обърнахте позицията, с цел да сте политкоректни, когато сте в опозицията, обърна се Хасан Адемов към Танева. Той попита за какво не се търси правдивост и при пенсионерите на минимална пенсия, тъй като 70% от тях действително не могат да я стигнат.  

Отхвърлено бе предлагането на Движение за права и свободи минималните осигуровки за самоосигуряващите се да са 650 лева, а не 710 лева Хасан Адемов изясни, че по този метод в година на рецесия ще се засегне междинната класа. Това касаело 210 хиляди души.

След два часа диспути единствено по този член Любомир Каримански от Има Такъв Народ предложи полемиката да бъде прекъсната, защото тя не дава нови причини. Движение за права и свободи незабавно направи противоположното предложение - дебатът да продължи. Мнозинството поддържа Каримански, само че разногласията продължиха преди окончателното гласоподаване.

 

Първите разногласия потеглиха още със заглавието на законопроекта. Според ГЕРБ- Съюз на демократичните сили той би трябвало да е за три месеца, тъй като е планувана актуализация от 1 юли. После от Движение за права и свободи още веднъж подсетиха, че това е бюджет на изядената пица, която не съществува. Те предизвестиха, че инфлацията ще стигне двуцифрен растеж през тази година. Последваха аналогии с пастите на Мария Антоанета и се стигна до цената на краставиците.

Няма по какъв начин да не взема думата, когато се приказват лъжи от трибуната. Вярно е, че пенсиите през 2008 година бяха увеличени с настоящ застрахователен приход. ГЕРБ би трябвало да мълчат отговорно, тъй като за 12 година не осъвремениха пенсиите и да ги държат на мизерни равнища. Три години не осъвременяваха пенсиите по швейцарското предписание, като нарушаваха закона, само че го обясняваха с рецесията. Ако бяха го създали това щеше да докара до растеж от 15-16%, да не кажа - 20%, включи се в полемиката общественият министър Георги Гьоков.

Вкарват ни в зной от илюзии, с която се заблуждават пенсионерите. Непрекъснато се приказва за тези 12 година, само че през тях имаше и други ръководещи, сподели от трибуната Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. И подсети, че пенсиите са били увеличени през стажа през въпросните години. Ще забележим какво ще извършите на 30 юни и дали ще намерите справедливостта, сподели още тя. 

Всички в тази зала, които имат визия за осигурителни политики, нямат право да приказват за осигурителна тежест. Всички в тази зала нямат право да оферират решения за разнообразни групи хора през осигурителната система. От 7 години съм в Народното събрание и слушам за планово нарастване на осигуровките за земеделските производители, а подобен нямаше. Няма по какъв начин те да стоят на ниски осигуровки, а другите да се усилват, сподели още общественият министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР